Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 12 februari 2010

Cafeïne en de waarheid

Vaak wordt er gespeculeerd dat cafeïne in koffie slecht is voor onze gezondheid. Soms klopt dat maar meestal niet. Cafeïne is juist in vele opzichten goed voor ons fysiek welzijn. Lees hier welke fabeltjes over koffie kloppen en welke niet.

Cafeïne is verslavend

Mis! Cafeïne in koffie is niet verslavend. Zo hoeft men niet elke dag meer koffie te drinken om de behoefte te bevredigen. Daarnaast veroorzaakt cafeïne geen problemen en wordt ons sociale gedrag er niet negatief door beïnvloed, eerder positief!

Cafeïne in koffie is vochtafdrijvend

Dit is waar, maar de hoeveelheid vocht van een kop koffie draagt natuurlijk ook bij aan onze dagelijkse vocht benodigdheid.

Cafeïne is slecht voor de maag

Mis! Last van een opgeblazen gevoel of maagzuur? Wetenschappelijke studies wijzen uit dat koffie niet de boosdoener is. Hoewel de link snel wordt gelegd, blijkt uit onderzoek dat maagklachten niet veroorzaakt of erger worden door het drinken van koffie.

Cafeïne is slecht voor zwanger vrouwen

Waar! Aanstaande moeders doen er verstandig aan om niet meer dan drie koppen koffie per dag te drinken. Waarom? Cafeïne kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Een kans op een miskraam of een baby met laag geboorte gewicht wordt niet uitgesloten. Decaf koffie mag natuurlijk wel.

Cafeïne vrije koffie heeft nauwelijks smaak

Niet waar! Natuurlijk wordt de smaak van Decaf koffie enigszins anders en werkt wel iets smaak verzwakkend, maar decaf koffie heeft nog altijd een goede smaak. Het is niet de cafeïne die de smaak beïnvloedt, maar het zijn de koffiebonen en de manier van branden die smaak geven aan koffie.
Cafeïne lijdt tot slapeloosheid
Niet helemaal waar! Dat cafeïne ons slapeloze nachten bezorgt, is per mens verschillend. De een valt als een blok in slaap na drie koppen koffie, de ander ligt uren lang wakker. Het heeft te maken met de afbraaksnelheid, de gevoeligheid en gewenning van cafeïne. Zo valt iemand die dagelijks koffie drinkt gemakkelijker in slaap dan iemand die nauwelijks koffie drinkt.
Cafeïne lijdt tot verhoogde bloeddruk
Waar! Het is van belang dat mensen met hoge bloeddruk en hartklachten cafeïne arme koffiesoorten uitkiezen en drinken: 100% Arabica bonen bevatten tot éénderde van de hoeveelheid cafeine in een normale kop koffie. Kies dus liever - bij hoge bloeddruk - voor goede kwaliteit bonen in plaats van standaard gemalen koffie uit de supermarkt.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top