Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 16 september 2009

De geschiedenis van koffie

Sprookje of waarheid? Er was eens een Ethiopische herder. De herder verbaasde zich over het gedrag van een aantal van zijn schapen. De normaal ‘slome’ beesten waren uitermate actief na het eten van een bepaalde struik.. De herder probeerde de bessen zelf, maar dat smaakte niet. Hij kauwde vervolgens op de pitten en voelde de positieve werking, maar lekker was het niet. Dus ging hij ze koken, bakken en uiteindelijk roosteren. Het laatste gaf een heerlijke geur, maar was niet te eten. Pas nadat de herder er een drank van wist te distilleren ontdekte hij de smaak van koffie…

Ontdekking van koffie

Of het verhaal van de herder nu waarheid of een sprookje is, zal een discussie blijven. Wie de koffie ontdekt heeft, is namelijk niet bekend. Wel is de oorsprong van koffie bekend. Het verhaal van de herder gaat terug naar 300 n. Chr. en vanaf 800 n. Chr. is het bekend dat Ethiopische en Keniaanse stammen koffiezaden meenamen op hun reis naar Arabie (dit waren hoogst waarschijnlijk pelgrims op hun Hadj naar Mekka). Wel is het bekend dat de eerste koffieplantages in Jemen werden aangelegd en dat het woord koffie afstamt van het Arabische woord ‘Qauhwah’.

Handel in koffie

Pas begin 17e eeuw kwam de koffie zoals wij die kennen naar Europa. Kooplieden uit Venetië waren de eerste die de koffie verhandelden met Arabie. Nederlandse handelaren zagen al snel hun kans schoon en gingen ook handel drijven met Arabie. Zij brachten de koffieplant naar het Indonesische eiland Java. Vandaar uit startte een florerende handel in koffie. Ook Frankrijk werd groot in koffie verbouwen nadat in 1715 de Amsterdamse burgemeester een koffieplant schonk aan Lodewijk XIV. Vandaag de dag is koffie een van de belangrijkste handelsproducten ter wereld!

Gebruik

koffie voor tegen allerlei kwaaltjes waaronder jicht en nierstenen. Pas later werd de oppeppende kwaliteit van koffie ontdekt. Stammen uit Afrika kauwden op rauwe koffiebonen om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven. Later maalden zij de bonen en rolden de gemalen koffie in dierlijk vet tot kleine bolletjes en namen die – als oppepper - mee op reis.

Koffie als drank

Het ontstaan van koffie als drank wordt toegeschreven aan monniken die in eerste instantie wijn maakten van de koffiebessen om in een later stadium een aftreksel van de geroosterde bonen als warme drank te gebruiken.

Koffie wordt tot op de dag van vandaag in die hoedanigheid gebruikt!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top