Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 05 november 2013

Espresso maken zonder apparaat

Espresso maak je natuurlijk het makkelijkst met apparaat, maar voor diegene die eerst even een espresso willen proberen voordat ze een grote aankoop doen, kunnen het ook zelf. Lees verder als je wilt weten hoe je een espresso kan maken zonder apparaat.

es•pres•so (de; m) 1 door druk gemaakte, zeer sterke koffie

Vroeger, voor alle handige technologische apparaten genoten koffie-kenners ook al van een kop sterke espresso. Over wanneer espresso nou precies onstond is nog steeds een discussie gaande, en ook de naam roept vraagtekens op. Veelal hoor je dat het Italiaans is voor onder drup, het onder druk zetten van koffie. Anderzijds hoor je dat het Latijns is voor exprimere, uitpersen en uitknijpen. Hoe dan ook, vroeger was koffie zetten een tijdrovend klusje en werd het vooral in grote hoeveelheden gezet. Maar met de geboorde van Espresso werd er een zetmethode bedacht waardoor bereidingen per kop mogelijk werden.

De eerste espressomachine

De eerste espressomachine zorgde ervoor dat water en stoom onder 1,5 bar door gemalen koffie werd gedrukt. En klaar was je espresso. Het hete water had een groot nadeel, de fijngemalen koffie verbrande en gaf de espresso een bittere nasmaak. Om dit te compenseren, werd er suiker toegevoegd. Veel suiker. Hoewel de espresso van vandaag veel beter in verhouding is, drinken veel Italianen nog steeds suiker in hun espresso.

Cafetiere

Er zijn ook mogelijkheden om espresso te bereiden zonder apparaat. Een cafetiere is hier een voorbeeld van. Dit is een glazen pot met metalen filter waarin je grof gemalen koffie en heet water doet. Je laat de koffie vier minuten trekken en duwt vervolgens het metalen filter naar beneden. Het filter drukt de gemalen koffie naar de bodem en bovenop vind je verse, heldere en hete koffie. Deze kan je meteen inschenken.

De verhouding koffie tot water is 10 eetlepels koffie per liter water. Het metalen filter zorgt ervoor dat smaken en aroma’s niet verloren gaan. Echter, stoffen als cafesol drink je ook op. Dit is een cholesterol verhogende stof. Ook moet je de cafetiere goed en zorgvuldig schoonmaken. Het koffiedik kan makkelijk vast gaan zitten in het zeefje of de randen.

Al fresco

Een van de makkelijkste manier van koffiezetten is al fresco. Al freso is Italiaans voor in de koud of in de buitenlucht koffiezetten. Voor deze methode heb je niet heel veel nodig. Namelijk een vuurtje, een steelpan, een maatbeker en een zeefje. Natuurlijk ook water en gemalen koffie. Met het maatbekertje meet je juiste hoeveelheid water af, neem altijd wat extra voor absoptie en zet dit op het vuur. Voeg de gemalen koffie toe, vlak voordat het water begint te koken. Gebruik hier ook tien eetlepels koffie per liter water en het beste gebruik je voor deze methode een medium of iets grovere maling.

Nadat je de koffie hebt toegevoegd aan het net niet kokende water moet je beginnen met roeren. Laat het geheel vervolgens vier minuten rusten en schenk het vervolgens met het zeefje in de kopjes. Vind je deze methodes toch iets te veel moeite, neem dan eens een kijkje bij onze volautomatische espresso apparaten en onze Nespresso machines.
Producten uit dit artikel
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top