Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 28 mei 2014

Espressomachine – meer dan alleen espresso!

Bij een espressomachine denkt men nog wel eens aan een koffieapparaat die alleen espresso zet, maar niets is minder waar! Je kan namelijk ook een heerlijk kopje cappuccino drinken met een espressomachine. En dat is nog niet alles! Wat dacht je van een lungo, ristretto, caffé latte, latte macchiato en nog veel, veel meer?

Een espressoapparaat

Met een espressomachine haal je eigenlijk een restaurantwaardige machine in huis. Op ieder moment van de dag kan je jezelf nu verwennen met een heerlijke espresso. Er zijn veel verschillende varianten in espressomachine. Zo kan je beschikken over een espressomachine met melkreservoir (ingebouwd) of stoompijpje, maar kan je met de een ook meer koffievarianten klaarmaken dan met de ander. De bekendste koffievarianten zijn: espresso, café crème, caffé Americano, ristretto, cappuccino, caffè latte, espresso macchiato, latte macchiato, café frappé en espresso dupio.

Verschillen tussen espressomachines

Maar de grootste verschillen liggen toch eigenlijk in de modellen. Je hebt namelijk drie soorten systemen en dit zijn vol- en halfautomatische espressomachines, handmatige espressomachines en espressomachines met een gesloten portiesysteem.

Volautomatische espressoapparaat
Een volautomatisch espressomachine kan je vullen met koffiebonen en zijn vaak voorzien van een tweede vulschacht waar je gebruik kan maken van gemalen koffie. Met één druk op de knop zet je een kopje espresso, ristretto of lungo. Je hebt daarnaast ook nog apparaten voor koffie en melkvarianten. Met een melkreservoir kan je meestal met één druk op de knop een cappuccino of latte macchiato zetten. Bij espressomachines met een stoompijpje moet je het melk alsnog zelf opschuimen.

Handmatige espressomachines
De handmatige espressomachines zijn voorzien van een piston, filterdrager, een filterbakje en een stamper. Deze moet je dus handmatig met koffie vullen. Dit doe je door de piston te vullen met gemalen koffie en deze aan te stampen. Er mag namelijk geen lucht meer tussen de koffie zitten. Deze handmatige piston-espressomachines zie je ook vaak in koffiebars en restaurants. Er zijn ook handmatige espressomachines die voorzien zijn van een stoompijpje, zodat je hiermee ook een cappuccino of espresso macchiato kan klaarmaken.

Gesloten portiesysteem
De espressomachines van Nespresso, Dolce Gusto, Lavazza en Illy zijn bij de meeste koffieliefhebbers wel bekend. Deze koffiemerken hebben samen met fabrikanten espressomachines gemaakt die werken met capsules of cups. Met capsules zet je heel gemakkelijk en snel een heerlijke koffie. Ook heb je van capsules en cups meerdere varianten waardoor er voor iedere koffieliefhebber wel iets wils is. Ook deze machines zijn beschikbaar met en zonder melkreservoir zodat je ook nog koffievarianten met melk kan maken. Een gesloten portiesysteem is ideaal voor de mensen die af en toe een kopje espresso drinken, want ze zijn in verhouding wel duurder dan een volautomatische of handmatige espressomachine.

Nog leuke en handige tips voor de perfecte espresso of cappuccino!

Er zijn dus verschillende soorten espressomachines, maar uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van het kopje espresso. De machine werkt hier veel aan mee, maar jij kan hierin ook het verschil maken. Daarom geven we je hier een aantal tips voor het maken van de perfecte espresso en cappuccino.
De perfecte espresso
Houd rekening met het volgende:
• Hoeveelheid van espressokoffie per kopje is afhankelijk van jouw smaak. Bij de meeste espressomachines kan je dit zelf aanpassen dus zorg dat je er even mee gaat spelen, zodat je jouw favoriete smaak kan ontdekken!
• Grove maling in een piston apparaat wel aandrukken, fijne maling juist niet.
• Het espresso-apparaat moet altijd goed op temperatuur zijn, want een espresso is het lekkerst als die zo heet mogelijk is!
• Maak daarom ook de kopjes van te voren warm, zodat je espresso niet te snel afkoelt.
• Vers, schoon water gebruiken
• Het kopje half tot tweederde vullen

Een heerlijke cappuccino
• Gebruik 45 ml espresso voor een cappuccino
• Gebruik altijd verse melk, ongeveer 120 a 150 ml
• Voor een stevige melkschuim kan je het beste volle melk gebruiken
• Wacht op de goede temperatuur om de melk op te schuimen
• Plaats het stoompijpje onder het melkoppervlak en zodra de melk schuimt laat je het pijpje iets verder in de melk zakken. Let erop dat je de melk niet laat koken.
• Zorg ervoor dat je het stoompijpje altijd reinigt nadat je hem hebt gebruikt. Hiermee voorkom je dat die aankoekt.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top