Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 30 april 2014

Geniet langer van je espressomachine

Als je een nieuwe koffie-/espressomachine hebt aangeschaft, wil je natuurlijk zo lang mogelijk van dit apparaat genieten. Een espressomachine heeft dan ook de nodige aandacht nodig. Het is verstandig om hem af en toe te ontkalken en schoon te maken. Maar wat moet je nu precies doen om langer te genieten van je koffieapparaat én een heerlijke kop koffie?

Van te voren

Goed omgaan met je espressomachine ligt niet alleen aan het ontkalken en schoonmaken. Van te voren kan je hier ook al aardig wat aan doen. Zo kan je de juiste waterhardheid instellen, want veel nieuwe koffiemachines zijn voorzien van een ontkalkingsprogramma die hierop perfect kan worden ingesteld. Het is dan ook belangrijk dat je alleen kraanwater in het waterreservoir giet en nooit melk, warm water of mineraal water. Dit zijn allemaal voorbereidingen die je kan treffen, waardoor je minder vaak je apparaat hoeft te ontkalken.

Schoonmaken blijft lastig, maar toch een must

Liever wil je niet al te vaak schoonmaken, maar je espressoapparaat heeft toch echt dagelijkse verzorging nodig. Gelukkig hebben veel nieuwe apparaten automatische schoonmaakprogramma’s, maar dat geldt nog lang niet voor alle koffieapparaten. Het is in ieder geval verstandig om dagelijks het stoompijpje (als je machine hierover beschikt natuurlijk) schoon te maken, je waterreservoir wekelijks schoon te maken en vooral niet vergeten de residu bak, lekbak en het rooster van je espressomachine af en toe te reinigen.

Het ontkalken van je espressomachine

Om de zoveel tijd moet je je espressomachine ontkalken. Tegenwoordig heb je hier (automatische) programma’s voor, maar net zoals bij automatische schoonmaakprogramma’s, is dit nog niet bij ieder espressomachine van dienst. Vaak krijg je een seintje als het tijd is voor een ontkalkingssessie en het is dan ook erg belangrijk om dit niet te negeren! Bij sommige apparaten kan je het niet negeren, omdat het apparaat anders niet werkt. Het is dan ook belangrijk om je koffieapparaat af en toe te spoelen. Sommige apparaten doen dit vanzelf, maar het kan ook zijn dat je dit zelf moet doen.

Voordat je het apparaat gaat ontkalken, is het belangrijk dat je de machine goed laat afkoelen. Dit duurt meestal ongeveer 2 á 5 uur, afhankelijk van het apparaat. Om een volautomatische espressomachine te ontkalken heb je doorgaans wat meer tijd nodig dan bij een espressomachine met cupsystemen (of Nespresso-machines). Voor het ontkalken van je espressomachine voeg je een kalkoplossend middel aan het water toe die je even laat inwerken. Dit zijn meestal tabletten, vloeistoffen of poeders. De eerste set krijg je meestal meegeleverd bij je nieuwe apparaat. Hoe het ontkalkingssysteem verder verloopt is eigenlijk bij ieder espressoapparaat anders en het is daarom handig om hiervoor de handleiding erbij te pakken.

Nog wat tips

Hierbij nog wat handige tips met betrekking tot het schoonmaken en ontkalken van je espressomachine:
• We zijn allemaal wel bekend met het ontkalken van de machine met schoonmaakazijn. Sommige merken raden dit expliciet af, omdat je met een te agressief middel je garantie kan verliezen.
• De beste resultaten worden meestal geleverd met eigen schoonmaakmiddelen van een merk. Op zich is er geen bezwaar als je andere middelen gebruikt, maar met twijfel vraag het toch even na. Ook hierbij geldt dat niet alle middelen geschikt zijn voor de machine of dat ze misschien te agressief zijn.
• Stel het ontkalken niet te lang uit! Hoe dikker je kalklaag, hoe meer risico het ontkalken met zich meebrengt! Daarnaast beoordeelt de fabrikant het apparaat als er iets mis is, met hoe vaak er onderhoud is gepleegd.
• Bij volautomaten is het ook belangrijk om de zetgroep regelmatig te reinigen. Dit kan meestal zelf en instructies hiervoor zijn ook in de handleiding terug te vinden.
• Het schoonmaken van je koffiemachine met schoonmaakmiddelen wordt ter alle tijde afgeraden! Gebruik gewoon een vochtige doek of speciale schoonmaakkwastjes om je apparaat schoon te maken.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top