Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 09 juli 2014

Heerlijke koffie zet je zo!

Als je een nieuwe koffiemachine aanschaft, wil je hier natuurlijk ook optimaal gebruik van maken en een heerlijke kop koffie voor jezelf en anderen zetten. Met een volautomaat gaat dit altijd wel gemakkelijk, maar met een filter- of koffiepadapparaat is dit meestal toch wat lastiger. Hier wat tips!

Filtermachine

In een koffiezetapparaat met filter wordt een papieren filter in de houder gedaan. Sommige filterapparaten hebben een permanente filter. Bij een permanente filter moet je ervoor zorgen dat deze wel regelmatig wordt schoongemaakt. De filter moet je vullen met gemalen koffie en ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid hebt. Het water druppelt daarna op de gemalen koffie in de filter en de machine zet hierdoor koffie. De koffie wordt opgevangen in de kan die meestal op een warmhoudplaat staat zodat je koffie lekker warm blijft.

Lekker koffiezetten met een filtermachine

Dat doe je zo:
• Als je een nieuw koffiezetapparaat hebt gekocht, spoel deze dan eerst twee keer met alleen water.
• Maak altijd gebruik van vers water.
• Zorg ervoor dat de koffiepot en het filter goed schoon zijn gemaakt, want achtergebleven koffie zorgt voor een bittere nasmaak als je daarna weer koffie zet.
• Spoel het apparaat regelmatig door met schoon water.
• Bewaar de gemalen koffie in een isoleerkan en laat het niet langer dan 30 minuten op het warmhoudplaatje staan.
• Het lepeltje is niet alleen voor mensen die hun koffie met suiker en/of melk drinken. Het is goed als je van te voren je koffie nog even roert.
• Als je een koud kopje gebruikt en ook nog eens melk, dan koelt je koffie heel snel af. Koffie is op z’n best als het heet is. Spoel je kopje even om met warm water, zodat deze niet meer koud is.
• Een volle kan koffie zetten duurt natuurlijk langer dan slechts enkele kopjes zetten, maar het energieverbruik per liter of per kopje is wel minder hoog.
• Let erop dat gemalen koffie maar beperkt houdbaar is. Zorg ervoor dat je de koffie bewaart in een luchtdichte voorraadbus.

Koffiepadapparaat

Een koffiezetapparaat met padsysteem kan meestal één of twee kopjes koffie zetten. Je zet koffie met een klein rond filter met daarin gemalen koffie. Bij deze machine zet je meestal heel snel koffie, omdat je alleen het water moet verwarmen en dan met één druk op de knop koffie zet. Elke koffiepad is al voorzien van de juiste hoeveelheid koffie zodat ieder kopje even lekker smaakt. De enige beperking is de hoeveelheid die in één keer kan worden gezet, want je kan meestal niet meer dan twee kopjes zetten.

Geniet van koffie met een padsysteem

Lees hier tips hoe je geniet van een lekkere kop koffie met het pad-systeem:
• Gebruik iedere dag vers water. Doordat je een koffiepadmachine altijd kan vullen met water, kan het wel eens voorkomen dat water langer in de tank blijft zitten. Als dit gebeurt, zorg dan dat je deze eerst even omspoelt.
• Een koffiepadapparaat moet je vaak ontkalken. In de handleiding staat meestal hoe je dit kan doen. Sommige apparaten kan je ook automatisch ontkalken.
• Haal je pad meteen uit de koffiezetapparaat als je koffie hebt gezet. Oude koffie zorgt er namelijk voor dat je volgende kopje een minder lekkere smaak heeft.

Bronnen: Kieskeurig.nl en de Consumentenbond website
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top