Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 05 september 2014

Hoe is cafeïne ontstaan?

Een bakkie troost, wij beginnen er onze dag mee. Een van de meest bekende ingrediënten uit koffie is cafeïne. Maar waar komt cafeïne nou eigenlijk vandaan of waar is het ontstaan?

Evolutie

Uit recent onderzoek is gebleken dat cafeïne meerdere malen ontstond in de loop van de evolutie. Zo zijn de genen van koffieplanten die ervoor zorgen dat cafeïne ontstaat anders als bijvoorbeeld die van thee- en cacaoplanten. Hieruit kun je opmaken dat ze deze genen dus niet van een gemeenschappelijk voorouders hebben gekregen, maar afzonderlijk van elkaar hebben ontwikkeld.

Wetenschappers hebben het DNA van de koffieplant Coffea canephora bestudeerd. Met deze plant wordt Robusta koffie gemaakt en is verantwoordelijk voor zo’n 30 procent van alle koffiesoorten.

De wetenschappers hebben in kaart gebracht welke genen waar verantwoordelijk voor zijn. Bijvoorbeeld voor de typische koffiegeur en de bittere smaak.

Deze gegevens hebben ze vergeleken met de genen uit thee- en cacaoplanten. Door deze vergelijking te maken kon het evolutionaire pad van koffie blootgelegd worden, aldus hoofdonderzoeker Victor Albert.

In het verleden is gebleken dat de aanmaak van cafeïne in koffieplanten als verdedigingsmechanisme is ontstaan tegen andere planten. Als de bladeren van een koffieplant op de grond vallen, zorgt de stof ervoor dat er in deze aarde geen andere planten kunnen groeien. Ook was het een lokmiddel voor bijen. Cafeïne zorgt ervoor dat de insecten die de plant bestuiven blijven terugkomen en eigenlijk heeft cafeïne precies hetzelfde effect op mensen.

Een leuk weetje vonden wij en na al dit gelees over koffie heb je er vast zin in gekregen. Bestel hier onze eigen Koffiediscounter.nl koffiebonen. Of ga voor één van de andere merken. Op werkdagen voor 20:00 ’s avonds besteld, volgende dag in huis!

Neem hier een kijkje bij onze espresso apparaten, Nespresso machines, melkopschuimers en accessoires. Vergeet het ontkalken en reinigen niet!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top