Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 11 mei 2010

Koffie bonen: Hoe worden ze geoogst?

Dat koffie ontstaat uit koffie bonen weet iedereen, maar koffie bonen zijn eigenlijk de zaden uit koffie bessen. Als deze rijp zijn moeten ze zo snel mogelijk geplukt worden. Dat is niet simpel want aan dezelfde tak kunnen onrijpe, rijpe en overrijpe bessen samen hangen..

Oogsten kan op drie manieren:

Machinaal, waarbij de bomen geschud worden totdat de bessen er af vallen. Of door middel van 'stripping', waarbij de boom ontdaan wordt van takken met bessen. Het sorteren gebeurt later. Tot slot geeft handmatig plukken de beste kwaliteit, maar dit moet herhaald worden omdat niet alle bessen tegelijkertijd rijp zijn.

Eenmaal geoogst, zijn er twee manieren om de koffiebonen uit de bessen te halen:

De goedkoopste is de ongewassen methode. Op de plantage worden de bessen van de takken gehaald, waarbij ook onrijpe bessen worden geplukt. De bessen worden dan gezeefd en gaan in een waterbad. Na het drogen verdwijnen de bessen in de pel machine waar de buitenste schil, het vruchtvlees en de hoornschil worden verwijderd. Bij de gewassen methode plukt de plukker enkel de rijpe bessen met ongeveer dezelfde grootte. De bessen worden niet gezeefd maar belanden wel in het water waar onrijpe bessen die er toch nog tussen zitten worden verwijderd. Dan gaan ze in een machine die het vruchtvlees verwijdert zodat ze sneller drogen, en worden ze ontkiemd om rotten tegen te gaan.

Na het verwerkingsproces worden de bonen gecontroleerd op grootte, dichtheid en op kleur. Daarna zijn ze klaar voor gebruik!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top