Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 09 september 2013

Koffie trend: hallo speciality coffee

De nieuwste trend in koffie land is een frissere en fruitigere koffie. Waar vroeger koffiebonen lekker donker gebrand werden en we het drinkbaar maakten met koffie en suiker, komt menig barista vandaag de dag met nieuwe zettechnieken die koffie een frissere smaak geven.

Koffiebonen

En niet alleen zetmethodes veranderen. Koffiebonen moeten tegenwoordig uit één gebied afkomstig zijn en de juiste grond hebben. Ze moeten de juiste hoeveelheid zon krijgen en juist wel of niet gewassen worden. Ook is er een juiste manier van drogen. Een nieuwe generatie van koffie is aangebroken.

Zettechnieken

Elke barista heeft zijn eigen manier van koffie maken. Waar de ene zweert bij een pour-over, een opgiettechniek met een filter in een glazen of porseleinen houder, kiest de ander voor een Italiaanse cafetiere, ook wel een French press genoemd. Sommige barista’s gebruiken een vacuümtechnologie met infraroodlamp en linnen filter. Maar uiteindelijk komt het op het zelfde neer.. Het net niet kokende water moet zorgvuldig langs de versgemalen bonen leiden, zodat de smaak optimaal wordt weergeven.

Licht gebrande bonen

Licht gebrande bonen maken ook hun opmars. De ene smaakt fris, de andere fruitig of heeft een vleugje chocolade in zich. De licht gebrande boon is vaak thee/bouillonachtig met een koffiesmaak, die in niks meer lijkt op de vroegere filterkoffie waarbij je perse suiker en melk moest toevoegen om het drinkbaar te maken.

In Nederland is speciality coffee in een opmars en ook nieuwe zettechnieken blijven maar komen. Wat vind jij ervan? Ga je mee met de nieuwe trend of blijf je bij je oude vertrouwde kopje espresso?
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top