Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 27 maart 2013

Koffie voorkomt vrachtwagenongelukken

Volgens een onderzoek onder Australische vrachtwagenbestuurders zorgt koffie ervoor dat er minder vrachtwagenongelukken ontstaan. Chauffeurs die meer cafeïne drinken hebben volgens de onderzoekers een kleinere kans om verkeersongelukken te veroorzaken tijdens de langere ritten. Is het complete onzin of zit er een kern van waarheid in?

Het onderzoek

Het is algemeen bekend dat koffie je alerter maakt, maar minder ongelukken veroorzaken? De resultaten van het onderzoek verschenen 19 maart in het Bristish medical Journal. Het onderzoek werd als volgt uitgevoerd: aan twee groepen chauffeurs werden vragen gesteld. Aan de eerste groep werd onder andere expliciet gevraagd of ze het afgelopen jaar een ongeluk hadden veroorzaakt. De tweede groep was een groep die recent schade had veroorzaakt. Deze mensen waren opgespoord naar aanleiding van een politieberichten over crashes

Analyseren

Tijdens het analyseren van de enquêtes bleek dat cafeïne een belangrijke factor speelde in verband met de ongelukken. Van de groep die recent een ongeluk had gehad bleek bijna 80% géén koffie of andere cafeïnehoudende dranken had gedronken. Bij de eerste groep gebruikte slechts de helft geen cafeïne.

Het interessante aan dit onderzoek is dat de chauffeurs die zeiden geen koffie te drinken ook vertelden dat ze minder moeite hadden om wakker te blijven achter het stuur. Maar de resultaten laten wat anders zien. Zij zijn juist degene die achter het stuur in slaap vallen. Hun eigen gevoel misleidt hen dus. Ze voelen zich wakker, maar veroorzaken juist eerder een ongeluk.

De onderzoekers vinden nu dat er nieuwe richtlijnen moeten komen voor truckers, waarbij er beter wordt gekeken naar wat een trucker scherp houdt.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top