Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 22 juli 2010

Koffie wordt wereldwijd duurder

We zullen binnenkort een stuk meer gaan betalen voor koffie. De prijs van koffie is op de wereldmarkt enorm gestegen. De afgelopen weken is de prijs voor koffie met zo’n 30% gestegen. Deze stijging heeft een aantal oorzaken: tegenvallende oogst en speculaties in de beleggingsfondsen zijn de grootste boosdoeners.

Droog winterweer - slechte koffie opbrengst

De tegenvallende oogst van koffie bonen is te wijten aan het droge winterweer in Zuid-Amerika en Azië. Brazilie, verantwoordelijk voor 30% van de koffie wereldproductie, kreeg te kampen met de gevolgen van orkaan El Niño. Ook in Colombia en Vietnam waren de weersomstandigheden niet optimaal voor de koffie plant.

Handelsspeculaties in koffie prijs

De grootste oorzaak van de enorme prijsstijging van koffie is toe te schrijven aan speculatieve beleggingsfondsen. Er werd voor 2010-2011 een recordoogst aan koffie bonen voorspeld. Een prijsdaling zou dus een logisch gevolg zijn. Helaas dit een verkeerde gok.

Consumentenprijs voor koffie

Als consument zullen we deze prijsstijging van koffie ook gaan voelen. De consumentenprijs van koffie ligt nu op zo’n €2,40 per 250 gram, binnenkort zal deze prijs uitkomen op €2,65 per 250 gram koffie.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top