Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 22 december 2010

Koffiebonen: Arabica vs Robusta

Koffiebonen zijn er in alle soorten en maten. Wereldwijd bestaan er ongeveer 60 verschillende soorten koffiebonen. De twee bekendste en meest gebruikte soorten koffiebonen zijn de Arabica en de Robusta.

Arabica koffieboon

Al doet de naam anders vermoeden, de Arabica koffieboon is geen Arabische boon maar een Ethiopische! De naam 'Arabica' is afkomstig van de ontdekker van deze koffieboon, een Arabische handelaar. Tegenwoordig worden deze koffiebonen vooral verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika.

De smaak van de Arabica koffieboon

De Arabica boon heeft een zachte, milde, aromatische smaak en bevat weinig cafeine.De koffieboon dankt zijn aromatische smaak aan het werkingsproces. Dit gebeurd namelijk via de 'natte methode'. Bij deze methode worden bessen ontdaan van hun vruchtvlees en in het water gelegd. Door dit gistingsproces, worden de koffiebonen aromatischer van smaak.

Robusta koffieboon

De smaak van de Robusta koffieboon is krachtiger en wat bitterde ten opzichte van de Arabica boon. Robusta bonen bevatten bovendien meer cafeine, en is vanwege de sterke smaak minder geliefd dan de Arabica boon. De bessen van de Robusta boon worden na het plikken 10 dagen in de zon gelegd. Hierna wordt het vruchtvlees in een keer verwijderd en worden de bonen gepolijst en gesorteerd. Hoewel de Robustaboon goedkoper is, is hij toch minder populair dan de Arabica, vanwege zijn bittere, sterke smaak.

Koffiemelanges

Arabicabonen zijn relatief dure bonen en worden gebruikt in diverse melanges. Het 'goudmerk' bestaat voor 100% uit Arabica koffiebonen. ' Zilvermerk' bestaat uit 80% Arabica en 20% Robusta. ' Roodmerk' is een melange van 70% Arabica en 30 % Robusta.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top