Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 28 augustus 2012

Koffiediscounter.nl en het koffie woordenboek!

Vraag jij je weleens af wat al die koffiewoorden en –termen nu allemaal precies betekenen? Koffiediscounter.nl helpt een handje met dit koffie woordenboek en pikt de meest voorkomende woorden en termen eruit. Zo wordt het allemaal een stuk duidelijker!

Wat betekenen deze koffiewoorden?

Antioxidanten
Koffie is rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk voor een gezonde stofwisseling en hebben positieve effecten op de gezondheid, waaronder hart- en vaatziekten.

Arabica
De koffiebonen van de Arabica plant bevatten minder cafeïne en zijn daardoor milder van smaak. Arabica wordt veelal gebruikt als de basis voor diverse soorten koffiebonen.

Barista
Een vakman of –vrouw die met kennis, ervaring, maar vooral met passie en plezier de lekkerste smaken uit de koffiebonen haalt. De bereiding van de perfecte cappuccino, espresso of zelfs latte art, kan je allemaal aan de barista overlaten.

Branden
Nadat de koffiebonen geoogst en gedroogd zijn, worden ze gebrand. Tijdens het branden ontstaan aromatische oliën die bepalend zijn voor de smaak.

Cafeïne
Cafeïne is een stimulerende stof die voornamelijk te vinden is in koffie. Maar bijvoorbeeld ook in thee, chocola en cola. In een kopje koffie kan de hoeveelheid cafeïne sterk variëren door het soort koffieboon, de hoeveelheid en de bereidingswijze.

Crema
Een cremalaag is essentieel voor de smaak van espresso. Crema is het goudbruine laagje schuim bovenop de koffie.

Doppio
Deze espresso variant bestaat uit tweemaal een normale dosering espresso, een dubbele espresso dus.

Latte-Art
Koffie tot een ware kunst maken, dat is latte art. Het melkschuim zo inschenken dat er een structuur ontstaat van koffie en melk. Er worden als het ware figuren getekend in het melkschuim.

Lungo
Caffé lungo, oftewel lange koffie, is een lange espresso waarbij je twee keer zoveel water gebruikt wat resulteert in een uitgerekte espresso.

Melange
Een mix van verschillende soorten koffiebonen, bijvoorbeeld een mix van Arabica -en Robusta bonen.

Ristretto
Een ristretto is een kleine espresso met extra smaak. Ten opzichte van een espresso wordt een dubbele hoeveelheid koffie en een enkele hoeveelheid water gebruikt.

Robusta
Robusta is een soort koffieboon die afkomstig is van de plant Coffea canephora. De Robusta koffie is minder vatbaar voor plantenziekten dan de Arabica koffie en daardoor goedkoper te produceren.

Turkse koffie
Voor de perfecte Turkse koffie, is het belangrijk dat de koffie zeer fijn gemalen is, zo fijn als poedersuiker. De koffie wordt gedronken in kleine, lage kopjes, als het poeder volledig is bezonken.

Wiener Melange
Wiener Melange is een romige gesuikerde koffie, afgewerkt met slagroom en cacaopoeder. De koffie kan zowel warm als koud worden gedronken.

Producten uit dit artikel
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top