Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 07 februari 2011

Koffieprijzen blijven wereldwijd stijgen

Waarschijnlijk heeft u het wel gemerkt, koffiebonen zijn in de afgelopen jaren sterk in prijs gestegen. Hier zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, zoals de groeiende vraag naar koffie, beperkte voorraden, meer koffieconsumptie in het land van productie, mislukte oogsten en de speculatie over de koffieprijzen. Door deze problematiek steeg de koffieprijs het afgelopen jaar met maar liefs 35 %! Waar wordt dit door veroorzaakt?

Oorzaken hoge koffieprijs

De koffieconsumptie neem toe, er wordt wereldwijd ieder jaar gemiddeld bijna 2 procent meer koffie gedronken. Vooral de toegenomen koffieconsumptie in China heeft een grote invloed op de schaarste van koffiebonen. Koffiedrinken is vooral populair bij de jeugd in de grote steden van China, vanwege de associatie die het oproept met een 'westerse levensstijl'. De koffiesector verwacht dat de koffieconsumptie in China de komende drie jaar verdubbelt tot 120.000 ton per jaar.

Ook mislukken veel oogsten in productielanden door verandering van het klimaat. De oogst wordt aangetast door droogte of juist te veel regen. En in Colombia, na Brazilië de grootste koffieproducent, hebben veel boeren de afgelopen jaren hun verouderde koffieplanten vervangen. Een plant gaat ongeveer 15 jaar mee, maar een jonge koffieplant biedt pas een goede oogst na drie jaar. Daardoor kwam vooral Colombia met een lagere koffieoogst.

Volgens sommige analisten leiden die beperkte voorraden en de tekorten ook tot speculatieve aankopen door fondsen. Ook de lage dollarkoers speelt een rol in de prijsvorming, zoals dat ook bij andere grondstoffen het geval is.

Het is onzeker of de productie van koffie op termijn weer aantrekt en daarom blijft de prijs voorlopig waarschijnlijk hoog.
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top