Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 09 december 2015

Wat is een flat white?

Je zou een flat white kunnen zien als een middenweg tussen de latte macchiato en de cappuccino. Een flat white bestaat voor grofweg één-derde deel uit een dubbele (soms enkele) espressoshot en voor twee-derde deel uit warme melk. Een flat white heeft vervolgens een ultra dun laagje melkschuim zonder bubbeltjes bovenop liggen, waardoor een glanzend oppervlak ontstaat.

Oorsprong van flat white

Flat white is een koffiedrankje dat vermoedelijk uit Australië komt. Geruchten gaan rond dat een flat white eigenlijk gewoon een mislukte cappuccino was toen hij ‘ontdekt’ werd. Dit zou gebeurd zijn in 1989 in Wellington (Nieuw-Zeeland). Anderen geven juist weer aan dat het eerder ontdekt was, namelijk in 1985. En dat veel cafés in Canberra (Australië) tegen die tijd al borden hadden hangen waar “alleen flat white” op stond.

Zelf een flat white maken?

Wanneer je vindt dat de latte macchiato te slap is, maar dat de cappuccino teveel schuim heeft, is de flat white de ultieme oplossing! Wanneer je zelf een flat white wilt maken, dien je goed rekening te houden met een aantal factoren. Om te beginnen is het heel belangrijk om de koffie, oftewel het espressogedeelte, goed sterk en heet te hebben. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld espressopads -cups of -bonen waar je ook je cappuccino mee bereidt. Vervolgens is het de bedoeling dat jouw flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espressokoffie. De melk van de flat white ga je verwarmen, maar doe dit niet te heet. De melk in een flat white is opgewarmd, maar niet gekookt. Wanneer je melk verwarmt, verandert namelijk de smaak. Zodra het kookt, smaakt de melk niet goed meer en dat wil je bij een flat white voorkomen. Zodra de melk op temperatuur is, schenk je het bij de espressokoffie. Als laatste wil je dus een glanzend, fluwelen schuimlaag op je flat white hebben. Hiervoor moet je melk opkloppen met een klopper of een melkopschuimer. Daarna zorg je dat de grote belletjes verdwijnen door het bakje of glas waar de schuim in zit een aantal keer op het aanrecht te kloppen. Zodra er een fluweel zacht, flinterdun laagje schuim over blijft, schenk je dit in het kopje. Je hebt nu je eigen flat white gemaakt!

Flat white uit de koffiemachine

Een aantal van de koffiemachines die wij bij Koffiediscounter.nl aanbieden, hebben een flat white-functie. Neem bijvoorbeeld de De’Longhi Eletta Cappuccino ECAM44.660.B: deze espresso volautomaat neemt jouw bestelling serieus en zet zijn baristakunsten enthousiast in bij de bereiding van jouw favoriete flat white. Bovendien is deze koffiemachine uitgeroepen tot de ‘Beste uit de Test’ door de Consumentenbond. Het cijfer 7,6 kwam tot stand door onder andere het fluweelachtige melkschuim, zoals je die bij een flat white zou verwachten. Een andere mogelijkheid is de De’Longhi Autentica ETAM 29.660.SB. Hiermee stel jij tot in de details in hoe jij jouw koffie wilt laten zetten. Met de Soft Touch bediening kies je uit enorm veel mogelijkheden en samenstellingen, waaronder natuurlijk een flat white.
Producten uit dit artikel
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top