Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 18 november 2013

Wat is espresso?

Espresso, de favoriete koffie van velen. Sommige kunnen zelfs niet meer zonder. Maar waar komt het vandaag, wat is het precies en waarom is het zo geliefd?

Oorsprong van espresso

De eeuwenoude discussie is natuurlijk of espresso daadwerkelijk van Italiaanse afkomst is. De één beweerd van wel, de andere beweerd dat de Fransen het hebben ‘ontdekt’. Espresso is eigenlijk een manier van koffiezetten. Heet water dat onder hoge druk staat, door fijn gemalen koffie wordt geperst. De eerste espressomachine werd in 1822 in Frankrijk ontwerpen, echter het zijn wel de Italianen die espresso zetten, hebben verfijnd. Doordat de koffie verbrande tijdens dit proces kreeg de koffie een zeer bittere smaak. Dit losten de Italianen op door er veel suiker aan toe te voegen. Een gewoonte die je nog steeds bij veel Italianen zal zien.

Belangrijk aan de espresso is de dichtheid, de opgeloste koffie per volume eenheid is hoger dan bij normale koffie. Ook bevat een espresso drie keer zoveel cafeïne als een normale kop koffie. Je krijgt dan wel weer minder ‘koffie in je kopje’ wanneer je een espresso besteld.

Wanneer espresso drinken

Het is voor vele een gewoonte om de dag te beginnen met een kop koffie. Maar wist je dat de beste tijd om koffie te drinken tussen half 10 en half 12 ’s morgens ligt? Dit hebben wetenschappers onderzocht. Je kan het beste koffie drinken wanneer het hormoon cortisol laag in je lichaam is en dat is tussen dit tijdstip. Wanneer dit hormoon te hoog is en je drinkt koffie, kan je een cafeïnetolerantie ontwikkelen. Cortisol stimuleert de alertheid en regelt ook de interne klok van je lichaam. Normaal gesproken is het cortisol niveau hoog bij het opstaan en blijft het nog een uur hoog. Wanneer je koffie drinkt terwijl het niveau van dit hormoon hoog is, heb je meer of sterkere koffie nodig om hetzelfde effect te bereiken.
Producten uit dit artikel
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top