Jouw ervaring telt voor ons
9,2
Geplaatst op 17 november 2009

Zo ziet een goede espresso eruit

Sterk, heet, klein en met een perfecte crèmelaag die in eerste instantie de suiker draagt, waarna deze langzaam in de koffie wegzakt. Dit is hoe – met name de Italianen – hun geliefde kopje espresso het liefst zien. Voor Italianen is een espresso niet zomaar een kopje koffie. Nee, het is een beleving. Een goede kop espresso haalt je even uit de dagelijkse bezigheden. Het is een moment van rust en ruimte en stimuleert de geest waardoor u vervolgens weer vol concentratie en aanwezigheid de bezigheden kunt oppakken.

Kunst of een kwestie van goede basis?

Als u een beetje rondkijkt op internet krijg je het idee dat een goede espresso maken een soort kunst is. Natuurlijk zit de perfectie in de kleine dingen, maar een goede espresso maken is met name een kwestie van de juiste basis elementen. Zo spelen de kwaliteit van het water en de keuze voor de koffiebonen plus de machine en het onderhoud daarvan een belangrijke rol.

Een goede crèmelaag

De perfecte espresso heeft een goede schuimlaag. De kunst is om die precies goed te krijgen. Een goede schuimlaag beschermt namelijk de geuren en aroma’s van de koffie tegen vervlieging. Zo kan de koffieliefhebber optimaal genieten als deze zijn of haar eerste slok neemt en de schuimlaag de aroma’s en geur van de koffie vrij geven. Dit geeft nu net die extra dimensie aan ‘genieten van een kopje koffie’. Het is die beleving, die verder gaat dan smaak alleen!

Een goede crèmelaag is dan ook vol, romig en een beetje vettig. Een te lichte crèmelaag geeft aan dat niet alle elementen uit de koffie optimaal gebruikt zijn (druk te laag, koffie te grof gemalen et cetera). Is de crème erg donker met een witte stip in het midden, dan is de koffie te heet gebrouwen of te heet geroosterd.

De cremelaag van Arabica bonen heeft een grijs-beige kleur zodra er Robusta bonen zijn toegevoegd (dit is een blend) dan wordt de kleur meer rood-bruin. Het residu in het kopje zou - bij een goede cremelaag - beduidend steviger aan de wanden zitten en derhalve zeer zichtbaar zijn.

De keuze voor een koffiemachine

Italiaanse koffieliefhebbers raden we aan te kiezen voor een machine van een Italiaans merk. Zeker de midden klasse machines hebben een ruime keuze aan afstelmogelijkheden. Met goede basis elementen maakt u zo snel en gemakkelijk uw eigen overheerlijke kop espresso!
Om je zo goed mogelijk te helpen gebruikt koffiediscounter.nl cookies – Meer informatie over cookies. Melding sluiten
loadingLoading...
To Top